Окрім сумнозвісних Чорнобиля та Прип'яті, існує ще й колись таємний об'єкт Чорнобиль-2 – колись таємне та закрите містечко, якого ніколи не було на мапах. До аварії тут жило близько 1 тисячі людей. Це – військові, їхні родини та обслуговуючий персонал. Стороннім потрапити сюди було неможливо, адже по всьому периметру місто суворо охоронялося.

Причиною такої над секретності стала загоризонтна радіолокаційна станція для раннього виявлення запуску балістичних ракет "Дуга". Завдяки їй радянські військові мали миттєво отримати сигнал, якщо Сполучені Штати надумали б випустити по території СРСР ядерні ракеті. Розміри установки дійсно вражають.

Довжина антени «Дуга» по фронту – близько кілометра, а висота – близько 150 метрів.

В доаварійні часи місцеві здалеку бачили цю конструкцію, але про призначення таємного об'єкта могли лише здогадуватися. На мапах на цьому місці значився дитячий літній табір.

За роки одна з найзагадковіших споруд зони відчуження обросла десятком легенд. Найнеймовірніша, що це – апарат для зомбування людей. 

З "Дугою" працювали фахівці лише найвищої кваліфікації – інженери, програмісти, науковці. І споруда, що розташована у Чорнобилі-2, це лише частина системи. Друга половина була на Чернігівщині – неподалік Любеча.

Ця станція входила до системи протиракетної оборони і була спостерігачем за полігонами США. Якщо розвідники доповідали, що має бути пуск, то наша станція заставала на чергування і ми намагалися побачити цей запуск. І взагалі-то ми багато чого бачили – шатли, наприклад, практично постійно бачили як запускаються.

Попри те, що проект "Дуга" обійшовся у фантастичні кошти, станція мала низку недоліків. Зокрема, її так і не перевели у бойовий режим роботи – роками проводили лише випробування.

За приблизними підрахунками вартість станції «Дуга» є набагато більшою, ніж Чорнобильської АЕС. Проте станція Чорнобиль-2 так і не дійшла до бойового режиму, тому що ми саме мали у червні 1986 року завершити допрацювання станції

За колючим дротом крім самої "Дуги" ховалось військове містечко – багатоповерхівки для родин військових, казарми, їдальня, склади, об'єкти з апаратурою, а ще - дитячий садок, школа, магазин та готель.

Раз за разом тут можна натрапити на стели з комуністичними гаслами та деталі військової апаратури. Найцінніше з «Дуги» та «Чорнобиля-2», ще після аварії, розібрали та вивезли до Росії.