На фото я з громадянином Німеччини, мешканцем міста Берлін - Матіасом Мюллером. Фактично, нас зовсім випадково познайомила саме Чорнобильська Зона.

Його два діди та мої два прадіди воювали в Другій Світовій війні, але по різні сторони лінії фронту.

Один із дідів пана Мюллера та один із моїх прадідів - загинули на війні. І так само інший дід пана Мюллера та мій прадід - з війни повернулися додому. З різницею в тому, що один "переможеним", а другий "переможцем".

Дід Матіаса Мюллера до кінця днів своїх не любив говорити нічого про війну та свою роль у ній. Лише після його смерті пану Мюллеру в руки потрапили фото, (сімейна фотокнига, якщо я вірно його зрозумів) та деякі документи, з яких він дізнався, що його дід був високопосадовцем та офіцером СС.

Я мав змогу переглянути фотокопії тієї фотокниги. Дуже сильно то все вразило.

Пан Мюллер нацистське минуле Німеччини засуджує і шкодує досі про його наслідки, як і чимало його співвітчизників.

У нас була досить довга, змістовна та цікава розмова в ході якої ми знайшли порозуміння та дійшли висновку, що минуле - то уже історія і в сьогоденні немає місця для ворожнечі між нами - правнуком та онуком людей, які в минулому воювали між собою.

Окремо ще додам, що в часи повоєнного поділу пан Мюллер жив в Західному Берліні, приймав участь в активній "підпільній" допомозі своїм голодуючим землякам із Східного Берліну, а згодом, ставши фактично справжнім революціонером, приймав участь у поваленні "Берлінської стіни" та процесах об"єднання Німеччини в одну державу.

Для мене це було дійсно дуже цікаве знайомство та спілкування, адже вперше мене доля звела саме з таким громадянином Німеччини і в таку розмову.

Радий, що я з Матіасом Мюллером зміг порозумітися і здружитися.