Нагадаю, Тайвань - країна, яку Китай вважає своєю провінцією, але так не вважає США і тому надає цій країні військову підтримку.

Ненсі Пелосі – у віці 47 років, коли останній із п'ятьох її дітей пішов до університету, вона балотувалася - на прохання конгресвумен із Сан-Франциско Сали Бертон, яка помирала, стати її наступницею.

Пелосі отримала цю посаду в 1987 році й відтоді представляла Сан-Франциско в Конгресі.

Наразі вона має третій термін на посаді спікерки Палати представників і є першою жінкою, яка обійняла цю посаду.

За майже 40 років державної служби часто різко критикувала Китай.

Так, ще в 1991 року, під час візиту до Пекіна, Ненсі Пелосі розлютила і здивувала - місцеву владу, розгорнувши банер на підтримку жертв різанини на площі Тяньмень, стоячи біля місця, де два роки тому силовики напали на продемократичних протестувальників.

У свої 82 роки Пелосі залишається лютим критиком комуністичного режиму Китаю та має близькі стосунки з тибетським лідером у вигнанні Далай-ламою.

Вона також була однією з рушійних сил минулорічного рішення уряду США офіційно визнати геноцидом репресії Пекіна проти уйгурів та інших переважно мусульманських народів.

"Якщо ви не можете відстоювати права людини в Китаї через комерційні інтереси, ви втрачаєте всі моральні повноваження виступати за них в будь-якому місці", - сказала Пелосі в інтерв'ю новинному сайту Politico 28 липня.

Поїздка до Тайваню зробила її найвищим чиновником США, який відвідав країну з 1997 року.

Проте в її політичній кар'єрі не повністю домінував Китай.

Пелосі публічно виступала проти війни в Іраку 2003 року.

Вона також різко критикувала рішення Верховного суду США в червні скасувати конституційне право американок на аборти.

"Сьогодні американки мають менше свободи, ніж їхні матері, - сказала Пелосі після оголошення рішення. - Це рішення - це ляпас".

Але все ж кар'єра Пелосі є синонімом її протистояння комуністичним правителям Китаю - і її поїздка у Тайвань лише посилить таке сприйняття.

Рішення Пелосі не тільки розбурхало Пекін, але й відгукнулося у самій Америці: 22 липня президент США Джо Байден заявив, що американські військові вважають, що візит - не найкраща ідея, підкреслюючи стурбованість громадськості тим, що присутність спікера Палати представників на Тайвані буде витлумачена Китаєм як провокація.

"Я вважаю, що для нас важливо продемонструвати підтримку Тайваню", - своєю чергою відповіла Пелосі.